Markalaşma ve Sosyal Medya


Sosyal medya; bilinen reklam, tanıtım ve etkileşim yöntemlerinin hepsini kapsayan bir alternatif olarak hayatımıza girmiş bulunmaktadır. Markaların; tanıtım, reklam, haber, duyurularını gerçekleştirdiği bir mecra olarak hizmet vermektedir. Sosyal medyanın bu şekilde hayatımıza girmesiyle birlikte ticaret ve pazarlama sektörlerinde kendine önemli bir yer edindiğini söyleyebiliriz. Sosyal medya kanalları kurumsal markaların kullanıcıları ile arasında büyük bir etkileşim yaratmakta ve  bu etkileşim markaların kullanıcılarını daha iyi tanımasını sağlarken, kullanıcıların zihninde de marka algısını güçlendirmektedir. Ayrıca sosyal medya diğer tanıtım ve etkileşim yollarına nazaran daha düşük bütçe ile daha büyük bir kitleye ulaşımı sağlamaktadır. Bu sebepler kurumsal markalar, marka değerine sağlayacağı katkıyı göz önünde bulundurarak sosyal medyaya yatırımlarını arttırmış bulunmaktadır.


Bugün kullanıcı gözü ile bakacak olursak, bir marka hakkında fikir sahibi olmak için sosyal medya kanallarına başvurmaktayız. Marka hakkında yapılan yorumlar, markanın kullanıcılarına karşı tutumu, markanın kullanıcıları ile gerçekleştirdiği etkileşim ve yapmış olduğu paylaşımlar zihnimizde markanın değerini belirlemekte. Kurumsal markalar da değerini ve sosyal medyanın yarattığı kullanıcı bakışı gerçeğini göz önünde bulundurarak bu mecralarda aktif ve doğru bir şekilde yer almak için çaba sarf etmektedir.


Sosyal medyanın markalaşma için önemi ve değeri açık bir gerçektir. Peki sosyal medyada kurumsal marka değerini koruyup arttırarak nasıl yer alınır? Bu sorunun cevabına geçmeden önce belirtmek gerekir ki sosyal medya markalaşma adına önemli bir kanalken, yanlış şekilde kullanılması ve profesyonellikten uzak bir şekilde yönetilmesi marka presitjine ağır hasarlar verebilmektedir. Amatör şekilde açılacak bir sosyal medya hesabı ve strateji geliştirmeden yapılacak olan hesap yönetimleri markanın ciddiyetini zedelemekle birlikte kullanıcıların gözünde değerini düşürecektir. Profesyonel bir sosyal medya yönetimi tam bu noktada devreye girerek kurumsal bir yapıya sahip, marka değeri olan veya bu marka değerini yaratmak isteyen kurum ve şahısların ihtiyacına cevap veriyor.


Profesyonel bir sosyal medya yönetiminde izlenecek yol haritası şu şekildedir;

  • İlk olarak markanızın belirlenen inceleme yöntemleri kullanılarak analizi yapılmalı ve markanız tanınmalıdır. Sonrasında hangi sosyal medya platformlarında yer almanızın  size fayda getireceği tespit edilmelidir. Sektörünüze hitap eden, sizin için doğru bir platformda kurumsal hesabınız oluşturulmalıdır.

  • Bu hesabın yapım aşamasında hakkınızda vereceğiniz bilgilerden, profilinizi oluşturacağınız görsellere kadar her bir adımda sizi yansıtan ve kurumsal yapınızı ortaya koyan materyaller kullanılmalıdır.

  • Ardından kullanıcı profiliniz incelenmeli ve sosyal medya araçlarından faydalanılarak kullanıcılarınıza ulaşma yolları belirlenmelidir. Belirlediğiniz hedef kitleyi her geçen gün arttırmak için çalışmalarda bulunulmalıdır.

  • Her sosyal medya kanalının kendine has kuralları bulunmaktadır. Paylaşımlarınız bu kuralların dışına çıkmadan gerçekleştirilmelidir.

  • Kurumsal yapınız göz önünde bulundurularak kullanıcılarınız ile etkileşiminizi arttıracak kampanya, haber, bilgilendirme vb. paylaşımlar sistematik bir şekilde yapılmalıdır.

  • Yaptığınız çalışmaların dönüşleri kontrol edilmeli, belirli sürede elde etmeniz gereken istatistiklerden faydalanılmalı, bunlar rapor halinde ortaya konulmalıdır. Bu raporların dönüşlerinden çıkarımda bulunarak kullanıcılarınızın size bakış açısını, artılarınızı ve eksilerinizi belirlenmeli ve bu doğrultuda yol haritanız periyodik aralıklarla güncellenmeli ve değiştirilmelidir.


RİMAJ Medya Marka İletişim ve Pazarlama Stratejilerini gerçekleştiren bir ajans olarak sosyal medya yönetimi konusunda kurumsal markalara ve kurumsal marka değeri kazanma hedefinde olan işletmelere hizmet vermekteyiz. Ankara Sosyal Medya Yönetimi kapsamında kullanıcılarınız ile iletişiminizin kuvvetlenmesini, sosyal medyada rakiplerinizin önüne geçmenizi, satış ve tanıtımlarınızı da kapsayan potansiyelinizi arttırmayı, müşteri ağınızı genişletmeyi, marka bilinirliğinizi arttırmayı hedeflenmektedir. Günümüzün en aktif marka bilinirliğini arttırma, reklam ve tanıtım mecrası olan sosyal medyada, sizi yansıtacak, markanıza değer katacak şekilde yer almak için sosyal medya yönetiminizi uzman ellere bırakın.


Ebru Kum

Marka İletişim ve Pazarlama Stratejileri Uzmanı.



rimaj.medya / instagram

rimaj marka / facebook

rimaj medya / youtube 


https://www.linkedin.com/company/rimajmedya/?viewAsMember=true

kanallarımızdan da bizi takip etmeyi unutmayın lütfen :)